Κρήτη

Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο νησί στην Ελλάδα και το 5ο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, οριοθετεί το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης. Ο περήφανος και φιλόξενος κρητικός λαός φημίζεται για τον πολιτισμό, το καινοτόμο πνεύμα του, τις διατροφικές του συνήθειες. Η Κρήτη συνδυάζει το βουνό με τη θάλασσα, το παλιό με το καινούργιο, την αρχαία ιστορία με τη σύγχρονη. Αποτελεί σταυροδρόμι πολιτισμών λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής της θέσης. Είναι από τους πιο δημοφιλείς ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς.

Ιστορία

Ιστορία

Λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής της θέσης, η Κρήτη, εκτός από σταυροδρόμι τριών ηπείρων, υπήρξε από την απαρχή της ιστορίας της το μήλο της Έριδος για κάθε κατακτητή.
Οι πρόγονοι των Κρητών είναι οι Μινωίτες. Όμως το νησί εποικίστηκε από Αχαιούς, Δωριείς, Ρωμαίους, Βυζαντινούς, Άραβες, Ενετούς και Τούρκους. Επίσης, για μεγάλο χρονικό διάστημα οι πειρατές της Μεσογείου λυμαίνονταν τις ακτές της.
Μάρτυρες της ατελείωτης περιπέτειας του νησιού είναι τα οχυρωματικά έργα που θα βρείτε σε όλες τις σύγχρονες πόλεις της, αλλά και τα φρούρια, χτισμένα πάνω στα ακρωτήρια και στα νησάκια που το περιβάλλουν, τα οποία είχαν εγερθεί ως παρατηρητήρια.

Φύση

Φύση

Η φύση έχει χαρίσει στο κρητικό τοπίο τα καλύτερά της δώρα. Μνημεία της φύσης στέκονται εδώ, σμιλευμένα στο χρόνο, εξιστορώντας γεγονότα αιώνων. Οι εναλλαγές του τοπίου εντυπωσιάζουν.
Στην Κρήτη το αφιλόξενο και άγονο ορεινό τοπίο "παντρεύεται" αρμονικά με τους εύφορους πράσινους κάμπους, το ξανθό της αμμουδιάς, το βαθύ μπλέ της θάλασσας και όλα μαζί με το γαλάζιο του ηλιόλουστου ουρανού σε μια ανεπανάληπτη αρμονία.

Παραλίες

Παραλίες

Χιλιάδες χιλιόμετρα ακτών σμιλεμένα από το θαλασσινό νερό και τον άνεμο, οριοθετούν στον χάρτη συμπυκνωμένο το μεγαλείο της. Η Κρήτη είναι πασίγνωστη για τις πολλές (πάνω από 300 σε όλη την Κρήτη) και ξεχωριστές παραλίες που έχει. Πολλές από αυτές δεν είναι εύκολα προσβάσιμες αλλά θα σας αποζημιώσουν και με το παραπάνω με την σπάνια εξωτική τους ομορφιά και τα πεντακάθαρα νερά τους.

Κρητική Διατροφή

Κρητική Διατροφή

Οι περισσότερες από τις έρευνες που έχουν γίνει διεθνώς, αναδεικνύουν την κρητική ως το καλύτερο και πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα μεσογειακής διατροφής. Το μυστικό της μακροζωίας φαίνεται ότι βρίσκεται κυρίως στο ελαιόλαδο.
Η κρητική διατροφή είναι μια διατροφή υγιεινή και γευστική, με συνταγές που φτάνουν στις μέρες μας από τα βάθη των αιώνων αλλά και με σύγχρονες δημιουργικές παρεμβάσεις, φτιαγμένες πάντα όμως με υψηλής ποιότητας αγνά προϊόντα της ευλογημένης κρητικής γης.
Στα πλαίσια της ιερής προσφοράς της φιλοξενίας αναπτύχθηκαν οι πανάρχαιες διατροφικές συνήθειες των Κρητικών με ό,τι απλόχερα προσφέρει η κρητική γη: λάδι, στάρι, κρασί, μέλι, χόρτα και αρωματικά φυτά γίνονται η βάση για την κρητική κουζίνα, που τα τελευταία χρόνια μακρόχρονες επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν τις υγιεινές της ιδιότητες και τη διατροφική της αξία.

Διασκέδαση

Διασκέδαση

Οι ρυθμοί διασκέδασης είναι πολύ έντονοι στο νησί. Οι Κρητικοί τόσο σε περιόδους ειρήνης όσο και σε περιόδους πολέμου δεν αποχωρίστηκαν ποτέ τη μουσική, το χορό και το τραγούδι. Σήμερα, διατηρούν μέσω εκατοντάδων μουσικοχορευτικών συλλόγων την παράδοση αυτή, αναπτύσσοντας παράλληλα και σύγχρονους τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης.

Ηράκλειο

Ηράκλειο

Το Ηράκλειο είναι η μεγαλύτερη πόλη στην Κρήτη και βρίσκεται στη μέση περίπου της βόρειας ακτής του νησιού. Είναι η 4η μεγαλύτερη πόλη στην Ελλάδα, και διαθέτει το μεγαλύτερο λιμάνι στην Κρήτη, όπως και το μεγαλύτερο αεροδρόμιο που είναι γνωστό και σαν Διεθνές Αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης, έχοντας πάρει το όνομα του πιο γνωστού συγγραφέα της Κρήτης διεθνώς. Κύριοι οικονομικοί τομείς της πόλης είναι ο τουρισμός, η γεωργία και το εμπόριο.

Χανιά

Χανιά

Τα Χανιά είναι η πρωτεύουσα του Νομού Χανίων και βρίσκονται στην βορειοδυτική Κρήτη. Είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα, τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους ξένους επισκέπτες. Η προσέλκυση τόσο πολλών επισκεπτών από ολόκληρο τον κόσμο μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς τα Χανιά συνδυάζουν απίστευτη φυσική ομορφιά με πλούσια ιστορία και σημαντική πολιτιστική παράδοση με άρτιες τουριστικές υποδομές.

Ρέθυμνο

Ρέθυμνο

Το Ρέθυμνο είναι η τρίτη σε πληθυσμό πόλη της Κρήτης μετά το Ηράκλειο και τα Χανιά. Με τον Ψηλορείτη και ίχνη 4.500 χρόνων πολιτισμού, με πολυάριθμες βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια, με μαγικά βενετσιάνικα μνημεία, με την πιο καλοδιατηρημένη Αναγεννησιακή πόλη στην Ελλάδα, με ατελείωτες παραλίες, σπήλαια, φαράγγια, μοναδικά είδη χλωρίδας και πανίδας κ.λπ.

Άγιος Νικόλαος

Άγιος Νικόλαος

Ο Αγιος Νικόλαος βρίσκεται 65 χιλιόμετρα ανατολικά από το Ηράκλειο. Βρίσκεται στον μεγαλύτερο φυσικό κόλπο της Κρήτης, τον Κόλπο του Μεραμπέλλου, που ονομάστηκε έτσι εξαιτίας της όμορφης θέας (mira bella) που απολαμβάνει κάποιος από την πόλη προς τη θάλασσα. Ήταν από τις πρώτες πόλεις στην Κρήτη απ’ όπου ξεκίνησε η τουριστική ανάπτυξη του νησιού και η περίφημη λίμνη του Αγίου Νικολάου, γύρω από την οποία είναι χτισμένο το κέντρο της πόλης, εξακολουθεί να εντυπωσιάζει τους επισκέπτες.

Ιεράπετρα

Ιεράπετρα

Η Ιεράπετρα είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του νομού Λασιθίου. Είναι επίσης η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης και η νοτιότερη της Ελλάδας. Βρίσκεται 100 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το Ηράκλειο και 36 χιλιόμετρα νότια από τον Άγιο Νικόλαο. Την τελευταία δεκαετία η Ιεράπετρα αποτελεί έναν από τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Κρήτης και πόλο έλξης εξαιτίας των βραβευμένων παραλιών της.

Σητεία

Σητεία

Η Σητεία είναι μια μικρή αλλά γοητευτική κωμόπολη στην Κρήτη στο νομό Λασιθίου, χτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά ενός λόφου στα βόρεια και ανατολικά του νησιού. Η Σητεία είναι η πρωτεύουσα του ομώνυμου δήμου (Δήμος Σητείας) και μια από τις πιο ευχάριστες και συμπαθητικές πόλεις στο Λασίθι, που παρά τον τουρισμό και την ανάπτυξη της διατηρεί ακόμα την ηρεμία και την ησυχία της.